top of page

Kontakta oss

lus@lus.lu.se

Ordförande - Mia Huovilainen
070-821 31 17
ordf@lus.lu.se


Vice ordförande - Axel Simonsson
070-821 31 19
v.ordf@lus.lu.se

Handboken

Som studentrepresentant för LUS representerar du alla studenter vid Lunds universitet. Detta innebär att du ska företräda studenternas samlade åsikt och inte din personliga åsikt. Eftersom Lunds studenter är en ständigt föränderlig grupp innebär det också att studenternas åsikter ibland varierar. För att hjälpa dig i hur du ska förankra den åsikt du representerar och hur du ska agera i mötesrummen har LUS skrivit en handbok för studentrepresentanter. Där finns bland annat förklaringar om din roll i LUS och i det organ du representerar studenterna i, samt en bra sammanfattning av olika resurser som kan hjälpa dig.

Vad är en studentrepresentant?

LUS tillsätter studentrepresentanter för universitetsgemensamma organ, LUS interna poster samt till en del övriga organ. Som studentrepresentant är du en fullvärdig medlem/representant i ett organ och är med på möten som berör stort som smått inom universitetet. Att vara studentrepresentant för LUS innebär att du har stor chans att påverka de beslut som fattas och att du är en mycket viktig länk mellan studenterna och universitetet. Att vara förtroendevald inom LUS innebär också att du på din post representerar alla studerande vid Lunds universitet, oavsett utbildning. Som representant kan du vara vald som ordinarie eller suppleant i organet. Du kan läsa mer om detta på sidan Studentrepresentanter.

Vad tycker studenterna?

Det lättaste sättet att ta reda på vad studenterna tycker är att undersöka vad LUS framfört för åsikter tidigare genom att besöka och läsa LUS ställningstaganden samt remisser & yttranden. Om något är oklart, eller om texterna inte omfattar en särskild fråga, kan du kontakta LUS presidium.

Studentrepresentanters rättigheter

Du som studentrepresentant har rätten att få ut handlingar i tid inför mötet och att få tillgång till minnesanteckningar och protokoll. Att få hjälp och råd av LUS presidium och att få en fråga behandlad i OK är också möjligt. Om sammanträden för ditt organ och obligatoriska undervisningsmoment krockar har du som studentrepresentant även rätt till att få ta igen detta undervisningsmoment vid annat tillfälle. För mer information om dina rättigheter hänvisas du till handboken.

Studentrepresentanters skyldigheter

Studentrepresentanter har också en del skyldigheter. När du tagit på dig en förtroendepost är du skyldig att representera alla studenters åsikter, att närvara på möten för ditt organ eller meddela om du inte kan närvara och då kontakta din suppleant. Du ska även meddela både LUS presidium och mötesordföranden i ditt organ (se nedan) om du avsäger dig din post eller byter mailadress. Du ska också komma i tid till möten och vara påläst. I LUS reglemente finns mer detaljer om dina skyldigheter som studentrepresentant och du hänvisas till att läsa det eller handbokens sammanfattning för att veta mer.

Vad ska jag göra under ett möte?

Som studentrepresentant inom LUS kommer du att vara med på möten som behandlar ämnen som berör hela, eller stora delar av, universitetet. Det finns en del saker som en studentrepresentant ska göra innan, under och efter ett sådant möte. För att nämna några få så bör du vara förberedd genom att ha läst handlingarna och komma i tid. Det är även bra att föra egna anteckningar på mötet och efteråt gå igenom punkterna för att se om något behöver återkopplas till LUS och kårerna.

I organen kommer du att sitta som ledamot, vilket innebär att du har rösträtt vid beslutsfattande och studentrösten är mycket viktig i sådana sammanhang. Våga tala, och våga tro på dig själv!

Återigen uppmanar vi dig att läsa handboken i dess helhet och inte tveka med att ställa frågor till LUS presidium om du har några funderingar.

bottom of page