top of page
122121657_10158708715868560_8934207115007053161_n.jpg

Studentservice

LUS tillhandahåller ett antal olika former av studentservice, både genom LUS egen organisation och genom stiftelser som LUS är stiftare för. LUS hjälper studenter med bland annat bostadsförmedling och studenträttigheter och förgyller studenternas studietid via Lundakarnevalen och tidningen Lundagård. Vidare är LUS stiftare för stiftelserna Lunds studentkårs friluftsgård, Lunds studentkårs kreditkassa, Lunds studentkårs daghem för barn och Folkuniversitetet i Lund. Målet med LUS studentservice är att studenternas tid vid Lunds universitet ska vara så bra som möjligt. Nedan beskrivs de olika delarna av LUS studentservice.

Studentombudet bistår med råd och stöd till studenter som upplevt problem i samband med utbildningen. Det kan vara allt från att studenten upplever en felaktig bedömning av en tenta, till att en student utsatts för diskriminering av en lärare. Ingen fråga och inget problem är för stort eller för smått för Studentombudet. Studentombudet kan bistå med vägledning och information, påbörja en informell utredning om något som skett och/eller agera ombud eller medlare i studentens kontakt med universitetet. Studentombudet är anställd av LUS och kan därmed hjälpa studenterna utan att själv vara anställd av Lunds universitet.

Alla studenter på Lunds universitet kan kostnadsfritt söka upp och få råd av Studentombudet. Studentombudet bistår även med råd och stöd till studentkårerna i deras arbete med studentärenden. Studentombudet har tystnadsplikt och inget förs därför vidare om inte studenten uttryckligen ber om det. All kontakt och Studentombudets agerande sker på studentens villkor. Läs mer om Studentombudets verksamhet på Studentombudets hemsida.

BoPoolen är LUS egen bostadsförmedling, vars främsta syfte är att förmedla studentbostäder till studenterna vid Lunds universitet. BoPoolen finansieras med hjälp av bidrag från Lunds universitet och Lunds kommun. BoPoolen arbetar aktivt för att uppmuntra Lunds invånare att hyra ut rum och lägenheter till svenska och internationella studenter. Utöver det arbetar BoPoolen för en säkrare bostadsmarknad för Lunds studenter, genom att granska uthyrningsannonser och ge studenterna tips och råd om aktuella lagar och regler på bostadsmarknaden. Det är gratis att annonsera via BoPoolen, både för den som söker bostad och hyr ut bostad. Läs mer om BoPoolens verksamhet på BoPoolens hemsida.

Tidningen Lundagård har utkommit sedan 1920 och är Sveriges äldsta studenttidning. Lundagårds primära målgrupp är studenterna vid Lunds universitet, till vilka den tryckta tidningen distribueras. Lundagård består av en tryckt tidning och en webbupplaga. Lundagårds uppgift är att granska Lunds universitets verksamhet samt att rapportera om händelser och skeenden av vikt för studenter på såväl lokal, nationell och internationell nivå. Dessutom har Lundagård till uppgift att granska studentkårernas, studentnationernas, Akademiska Föreningens och övriga studentföreningar vid Lunds universitet. Tidningen Lundagård är redaktionellt obunden, men ansvarar inför LUS för sin icke-redaktionella verksamhet. Läs mer om tidningen och ta del av dess material på Lundagårds hemsida.

Lundakarnevalen ägs av studentkårerna vid Lunds universitet och styrs av karnevalsorganet, vilket administreras av LUS. Inför varje Lundakarneval tillsätter karnevalsorganet en karnevalskommitté, som ansvarar för att Lundakarnevalen blir av och genomför det praktiska arbetet. Lundakarnevalen äger rum vart fjärde år och stora mängder studenter engageras i dess organisation. Under karnevalsdagarna förvandlas Lundagård till ett karnevalsområde och massor av besökare kommer till Lund för att ta del av Lundakarnevalen. Lundakarnevalens verksamhet är ideell och icke-kommersiell. Syftet är att roa studenter och allmänhet i lundensisk och karnevalistisk anda. Läs mer om karnevalen på Lundakarnevalens hemsida.

Kreditkassan ägs av stiftelsen Lunds studentkårs Kreditkassa, vilken LUS är stiftare för. Kreditkassan har till uppgift att förmedla studielån till medlemmarna av Lunds universitets studentkårers medlemskårer, samt till studenter som är medlemmar i studentkårerna vid Malmö universitet, högskolan Kristianstad och SLU Alnarp. Kreditkassan drivs av studenter och är en stiftelse utan vinstintresse. Det är möjligt att ta ett lån från Kreditkassan utan att någon frågar vart pengarna ska gå eller varför ett lån behövs. Läs mer om Kreditkassan på Kreditkassans hemsida.

Daghemmet ägs av stiftelsen Lunds studentkårs daghem för barn, vilken LUS är stiftare för. Stiftelsen äger och förvaltar den byggnad där Studentkårens förskola har sin verksamhet. Förskolans verksamhet bedrivs av Lunds kommun. Stiftelsens syfte är att till lågt pris bereda möjlighet för omhändertagande i ett daghem av främst barn till studenter och yngre akademiker. Läs mer om Studentkårens förskola på Lunds kommuns hemsida.

Friluftsgården Lillsjödal ägs av stiftelsen Lunds studentkårs friluftsgård, vilken LUS är stiftare för. Friluftsgården ligger utanför Sösdala i Hässleholms kommun. Det går utmärkt att ta sig till friluftsgården via Pågatåg med en efterföljande promenad. Området kring friluftsgården täcks av lövskog, ängar och en liten sjö. LUS förvaltar friluftsgården och det är möjligt för studenter vid Lunds universitet att vistas på gården för bland annat rekreation, teambuilding och fester till ett rabatterat pris. Studenter som vistas på gården har tillgång till två byggnader med sovrum, kök och allrum, samt en bastu i anslutning till sjön. Det finns även en mindre stuga i anslutning till friluftsgården som kan bokas separat. Läs mer om friluftsgården Lillsjödal och hur den kan bokas på friluftsgården Lillsjödals hemsida.

Kursverksamheten vid Folkuniversitetet i södra Sverige ägs av stiftelsen Kursverksamheten vid Lunds universitet. LUS är en av flera stiftare till stiftelsen Folkuniversitetet. Folkuniversitetet i Lunds syfte är att bedriva folkbildning och vuxenutbildning i södra Sverige. Folkuniversitetets verksamhet är öppen för alla, både studenter och icke-studenter. Läs mer om kursverksamheten på Folkuniversitetets hemsida.

Kontakta oss

lus@lus.lu.se

Ordförande - Mia Huovilainen
070-821 31 17
ordf@lus.lu.se


Vice ordförande - Axel Simonsson
070-821 31 19
v.ordf@lus.lu.se

bottom of page